25-vuotisjuhla 10.9.2022 Karjalatalo

Tilaisuutemme alkoi jo perinteeksi muodostuneella Ovaskan sukuseuran isännänviirin nostolla. Kahden sinivalkoisen lipun väliin kohosi oma punamustaviirimme, kun Paula Kaukinen, Vesa-Matti Ovaska ja Teemu Ovaska tarttuivat toimeen. Ilmavoimien soittokunnan entinen apulaiskapellimestari Raimo Ovaska soitti meille Helsingin Olympialaisten fanfaarin tenoritorvella. (Karjalatalohan sijaitsee 1952 Olympialaisten kisakylän alueella, jossa 70 vuotta sitten asui maailman urheiluväen parhaimmisto.) Seuran puheenjohtaja Heimo Ovaska toivotti juhlaväen tervetulleeksi.

Juhlamme kunniaksi kohotimme seuralle maljan. Hallitus esittäytyi.

Runsas buffetpöytä odotti juhlaväkeä lohineen, salaatteineen ja myös erikoisruokavalioineen. Juhla Minttujen Karjalanpaistikin oli perinteisen maukas. Hilja Kannas (12v), joka on taitava karjalanpiirakoiden tekijä itsekin, näytti myös nauttivan karjalanpiirakoista. Olisipa joskus todella mukava päästä hänen karjalanpiirakantekokurssille! Saadun palautteen perusteella juhlaväki totesi ruuan olleen erityisen mieleen.

Juhlapuhujiemme Jari Ovaskan ja Esko Ovaskan puheen lyhennelmä:

Ovaskan sukuseura alkoi jakaa aktiivisille jäsenilleen tänä juhlavuonna ansiomerkkejä. Kultaisen ansiomerkin saivat kunniapuheenjohtaja Lauri Ovaska ja entinen puheenjohtaja Esko Ovaska. Hopeisen ansiomerkin saivat entinen puheenjohtaja Vesa-Matti Ovaska, sukulehden päätoimittaja Veli-Mikko Ovaska, viimeinen Kirvussa syntynyt hallituksen jäsen Heikki Ovaska, pitkäaikainen toiminnantarkastaja Pentti Ovaska ja pitkäaikainen varatoiminnantarkastaja Maarit Härkönen. Pronssisen ansiomerkin saivat nykyinen puheenjohtaja Heimo Ovaska, pitkäaikainen talkoolainen Helena Ovaska, nettisivujen ja toiminnan kehittäjä Tuula Ovaska, sukuseuran sihteeri ja toiminnan kehittäjä Marianne Majava, aktiivinen jäsen Ritva Kankainen, pitkäaikainen sihteeri Markku Saarinen ja pitkäaikainen rahastonhoitaja Eero Lankinen.

Ovaska-tietovisaan saivat osallistua kaikki halukkaat. Kysymyksiä oli 12 ja ne pohjautuivat Ovaskan sukulehtien artikkeleihin vuosien varrelta, vastausvaihtoehtoja oli neljä. Visa oli visainen, mutta tietäjät erottuivat arvaajien joukosta. Kolmen kärki oli: Vesa-Matti Ovaska (10 oikein), Esko Ovaska (9 oikein) ja jaetulla kolmossijalla Pentti Ovaska ja Jari Ovaska (7 oikein). Vesa-Matti Ovaska voitti hienon Ovaska-sateenvarjon.

Yllätysnumerona Ovaskan sukuseura esitti juhlaväelle oman Ovaska-asukokoelman. Tämä oli todella jymy-yllätys, sillä moni hallituksen jäsenkään ei tiennyt, että asut ovat valmistuneet näin nopeasti esittelykuntoon. Idean isä on Matti Ovaska, joka totesi tänä kesänä Raumalla Karjalaisissa kesäjuhlissa, että tarvitsemme liivin kulkuetta varten. Marianne Majava lähti heti ideoimaan asua kudonnanalan suunnittelija-ohjaajan siis todellisen käsityöammattilaisen Hannele Rusilan kanssa Raumalla. Naistoimikunta Tuula Ovaska ja Paula Kaukinen ottivat asiasta kopin ja näin meillä oli esittää miehille liivi ja paita ja naisille liivihame kaksine essuineen sekä arki- että juhlapuseroineen. Ajatella, jos Raumalla olisi ollut lämmin päivä, eikä Matille olisi tullut kylmä, niin meillä ei olisikaan tätä asukokonaisuutta!

Tähtiesiintyjämme Mikael Konttinen saapui suoraan Hanian lennolta viihdyttämään meitä. Iloinen laulu soi ja viimeistään Heili Karjalasta sai jo kaikki laulamaan mukana. Kohokohta oli, kun Esko Ovaska ilmoitti ihan ex tempore laulavansa Matin ja Tepon Kissankultaa Mikael Konttisen kanssa.  Moni varmaan ajatteli, että mitähän siitä tulee, kun Mikael ilmoitti, ettei ole koskaan soittanut, saati laulanut koko kappaletta. Vähän aikaa Mikael kuunteli laulua kännykästään ja sitten uusi duo Esko ja Mikael aloittivat esityksensä. Uskon, että juuri tämä laulu on se, jonka me kaikki tallensimme sydämiimme erityisen onnistuneena.

Lähtökahvien ja Ovaskakkun lomassa arvoimme tietojen tarkistuspalkinnon Ovaska-tuubin, jonka voitti Jari Ovaska. Kannattaakin jatkossa ottaa tilaisuuksiimme suvun tietoja, joita toivoo lisättävän yhteiseen sukurekisteriimme, tai vain varmistaa, että tiedot ovat siellä oikein.  Lippuarvonnan päävoiton, runsaan korin, sai Hannu Ovaska.

Karjalaistenlaulun jälkeen Pirjo Rantanen lausui meille kirjoittamiaan runoja saatesanoiksi kotimatkalle.

Säestyksen ja juhlafanfaarit koko tilaisuuteen hoiti Raimo Ovaska erittäin ansioituneesti. Iso kiitos hänelle siitä!

Innokkaimmat Ovaskat jatkoivat juhlimista vielä Paukun saunalla Park Hotellilla. Tosin taisimme ennemminkin nauttia kakkua kuin tärpättiä. Olipas mukavat juhlat!

Toivottavasti tapaamme sankoin joukoin ensi vuonna Lahdessa!

Marianne Majava